Nacht van de Vluchteling 2018

19-06-2018

Het was op 16-17 juni 2018 voor de Rotterdamse Wandelsport Vereniging de 9e keer dat ze bij de organisatie van de sponsorwandeling van Rotterdam naar Den Haag verantwoordelijk was voor de route. We stonden aan de wieg van een leuk evenement in 2010. En nu zijn we nog steeds volop betrokken bij de, tot mega-evenement uitgegroeide Nacht van de Vluchteling. Totaal werd er in negen edities ruim 6 miljoen euro opgehaald voor St.Vluchteling.

Dit jaar liepen er in het totaal 5200 wandelaars vanuit vier startlokaties, Amsterdam, Nijmegen, Utrecht en Rotterdam. In Amsterdam werd ook een 10 km en een 20 km wandeling gehouden. Vanuit Amsterdam was er vanaf 23:15 uur een live uitzending op NPO2.

Voor de wandel-organisatie begint de Nacht van de Vluchteling al ver van te voren. Op zaterdagmorgen waren we in alle locaties al druk bezig met het ophangen van pijlen/bordjes. Het team van de RWV deed dat tussen Rotterdam en Den Haag. Tegelijkertijd werden de 5-km-borden en dergelijke opgehangen. Dat zijn borden van 100x60 cm. Een leuke klus... Als de route om ca.19:00 uur is gemarkeerd komt de volgende fase. De routebeschrijvingen worden bij de inschrijfbalie afgegeven. Voor iedere deelnemet 1 exemplaar is een doos vol! We leveren een aantal RWV-vlaggen af die bij start en finish in het zicht worden geplaatst. Toch wat reclame voor de RWV en de wandelsport, voor veel 'niet-wandelaars'. Dat valt namelijk echt op. De deelnemers aan de NvdV doen niet heel vaak mee aan wandeltochten... De voorlopers van de RWV gaan even na 22:00 uur op pad met een rugzak vol met krijt. Ze pijlen de route, en leven zich uit met opbeurende teksten op de paden en wegen. In de loop van de nacht ontvangen ze nog een keer een nieuwe voorraad krijt, en er is voortdurend contact om eventuele problemen voor te zijn. Een RWV-team van negen verkeersregelaars was officieel aangesteld door de gemeente om de 1500 wandelaars die bij de Maassilo startte veilig over de soms drukke kruisingen te loodsen. Ook dat verliep prima, volgens de planning. Als alle wandelaars vertrekken gaan de achterlopers van de RWV op pad. Zij zullen tot in Den Haag, achter de allerlaatste wandelaars blijven. Alle opgehangen bordjes worden losgeknip en meegenomen. Ook de grote borden worden opgehaald door ons, zodat we de complete route netjes achter laten.

Om 11:40 uur zijn onze staart-lopers binnen, 10 meter achter een groepje van ca. 8 wandelaars die vooral op doorzettingsvermogen de 40 km uitliepen. Opruimen, naar huis en ... 1,6 miljoen euro voor St.Vluchteling. Inmiddels groet dat richting 1,7 miljoen. U kan nog tot 1 augustus sponsoren op www.nachtvandevluchteling.nl/Rotterdamsewandelsportvereniging

Filmbeelden van de NvdV 2018: https://youtu.be/Mhb3iTaRdmI