50 keer Nijmegen-Rotterdam

20-09-2015

Om ongeveer 16:15 uur legden de 99 wandelaars die de 160 km lange wandeling Nijmegen-Rotterdam uitliepen hun laatste meters naar de finish. Onder begeleiding van blaaskapel Quiz Nix en veel belangstellenden kwam men na 29 uur wandelen aan in de kantine van sportcomplex Langepad. Onderweg moesten helaas 13 wandelaars stoppen.

Het was de 50e editie van Nijmegen-Rotterdam. De jubileumeditie was extra feestelijk met gezellige muziek aan de start en bij de maaltijd in Leersum door Duo Double A. De deelnemers ontvingen enkele presentjes van de organisatie, waaronder een speciaal T-shirt. De laatste meters waren erg bijzonder omdat de RWV vlag werd gedragen door Roel de Jonge die voor de 40e keer de 160 km met succes uitwandelde.  Maar ook de bijna 30 debutanten die met succes in 29 uur de 160 km wandelden feliciteren we natuurlijk in het bijzonder.

De wandelaars hadden prima weer onderweg. De laatste serieuze bui viel in Nijmegen een half uur voor de start. Later vielen er nog wel een paar druppels, maar dat was nooit veel. Dat mooie weer veroorzaakte ook wel extra drukte op de Ginkelseheide waar men een groot deel van de parachutesprongen had uitgesteld van de ochtend naar de middag. De wandelaars konden daardoor dit spektakel wel meemaken.
Al ruim voor de start zat de stemming er in bij de wandelaars. Velen kozen er direct voor om in hun nieuwe Nijmegen-Rotterdam jubileumshirt te wandelen. De muziek van Duo Double A zorgde voor een leuke achtergrond voor deze bijeenkomst. Om 10:45 uur verplaatsten muziek, lopers en organisatie zich naar het Kronenburgerpark. Daar werd de wandelaars veel succes gewenst, en werd men als groep gefotografeerd. De wandelaars vertrokken en hoorden achter zich de muziek. De twee muzikanten kwamen later weer terug. In Leersum stonden zij met een complete opstelling gezellige muziek te maken bij de maaltijd. Als verrassing lag op tafel een placemat voor iedereen met daarop de groepsfoto van de start.

In Leersum moest de organisatie helaas de tweede uitvaller noteren. Ook later in de nacht, en zelfs tot in Waddinxveen (nog maar 21 km te gaan) moesten wandelaars opgeven. In het totaal vielen er 13 wandelaars uit. Dat is voor iedereen een teleurstelling, ieder met een eigen verhaal. We wensen hen vlot herstel toe, waar van toepassing, en vooral hopen we dat zij volgend jaar wel weer de 160 km lange tocht gaan uitlopen.

De route was met name tussen Oudewater en Waddinxveen aangepast vanwege werkzaamheden. Ook was er in die etappe een bijzonderheid vanwege een ontbrekende brugverbinding over de Gouwe. Bij het pontje had de organisatie een extra verzorgingspost. De samenwerking met de schipper was prima waardoor het overzetten eigenlijk boven verwachting verliep. De laatste etappe van 20 km, onder andere langs de Rotte was voor velen zwaar. Het werd warmer en er kwam ook een windje opzetten. De voorhoede liep tot de rand van het Kralingsebos en vertrok daar om 16:50 uur. De allerlaatste kilometer was er muziek te horen. Blaaskapel Quiz Nix stond de wandelaars op te wachten en liep zelfs de laatste 300 meter voor de wandelaars om hen feestelijk binnen te halen. Het was 16:20 uur toen Roel de Jong bij sportcomplex Langepad de RWV-vlag weer afgaf die hij bij de intocht had gedragen. RWV had aan Roel gevraagd de vlag te dragen omdat hij voor de 40e keer de monstertocht had volbracht.

Na een vlotte douche begon de prijsuitreiking. Eerst werden er nog diploma's en onderscheidingen voor Kennedywalker en Long Distance Walker prestaties uitgereikt. Daarna werden Suze van Vliet (Eerste dame die ooit deze monstertocht liep, 1952 Brussel-Rotterdam 150 km) en Wout van Wieringen (Nijmegen-Rotterdam coryfee) in het zonnetje gezet. En natuurlijk was er aandacht voor het bijzondere jubileum van 40x Nijmegen-Rotterdam van Roel de Jonge en de 10x voor Ilona Klinkendon. De huldiging van alle 99 finishers verliep vlot. Men ontving niet alleen een diploma en een wandelboekplaatje. Ook zat er in de envelop een mooie afdruk van de groepsfoto van de start. Van sponsor Europe Pallet kreeg iedereen een medaille en een cake met daarop de felicitaties voor de succesvolle 160km. Ook voor de vrijwilligers was er een medaille, een diploma en een cake. Het applaus en ook de hartelijke bedankjes van de wandelaars aan de medewerkers maakte de afsluiting ook voor de organisatie bijzonder. Om 17:45 uur vertrok de speciale bus rechtstreeks van het Kralingsebos naar station Rotterdam CS met 45 wandelaars.

Wat op 23 september 1934 begon als unieke gebeurtenis (Op die dag liepen de RWV-ers Eef de Bruin, Leen de Boer, Piet Dijkman en Koos Brehm van Brussel naar Rotterdam) is nu in 2015 met 25x Brussel-Rotterdam en 50x Nijmegen-Rotterdam geworden tot een bijzonder evenement.

RWV bedankt alle vrijwilligers, wandelaars en belangstellenden voor een mooie 50e Nijmegen-Rotterdam.