Jubileumwandeling 100 km/jaar KNBLO-NL & 80 km/jaar

De lange afstand Jubileumwandeling 100 jaar KNBLO-NL & 80 jaar RWV is een groot succes geworden. Alle 82 wandelaars liepen de twee etappes van 100 km (30 april en 1 mei) en 80 km (2 mei) goed uit. Er waren geen uitvallers. Het was voortdurend mooi weer, zonder regen en zelfs een lekker zonnetje.

Al voor de start leek het er op dat in de zalen van het concertgebouw De Vereeniging een soort reünie plaatsvond. Dat wat eigenlijk ook zo, want de deelnemers waren allemaal lange afstand wandelaars die elkaar vaak al jaren lang kennen. Voor de start werden de deelnemers toegesproken door Gijs den Ouden (Voorzitter RWV), Miel Termont (Voorzitter KNBLO-NL) en Hannie Kunst, loco-burgemeester van de gemeente Nijmegen.

Start

Onder een stralend zonnetje gaf loco-burgemeester Hannie Kunst Koninginnedag om exact 15:00 uur het startsein aan de wandelaars. In een lekker vlot tempo liepen de wandelaars het terrein van De Vereeniging af. Onderweg werd de wandelgroep bijgestaan door een ploeg van 22 verzorgers. De wandelgroep bleef de hele wandeling bij elkaar. Het wandeltempo bleef voortdurend 6,7 km per uur. Van dit schema werd in alle uren wandelen slechts af en toe een paar minuten afgeweken. Tijdens de eerste etappe van 100 km waren er 11 verzorgingsposten en 4 zogenaamde cafe-rusten. Steeds was er voldoende tijd gereserveerd om iedereen te laten uitrusten voor weer een volgend deel van de route. Dat was zeker geen overbodige luxe.

Route

De route was pittig, en zelfs een enkele keer zwaar. Heuvels en kronkelende bospaden. Grasdijken en modderpaadjes. Het kwam allemaal voor in deze route. In detail is de route terug te zien op http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=96683. Na 102 kilometer arriveerde de wandelaars in het Klooster van Biezenmortel. Ruim had men hier de tijd om zich op te frissen, uit te rusten te eten en natuurlijk, na de gemiste nachtrust van de voorgaande nacht even lekker slapen.

Tweede etappe

Om 2:30 uur in de ochtend van 2 mei werd men gewekt voor weer een dag wandelen. Na het ontbijt vertrok de groep voor de tweede etappe. Nu was er 80 km af te leggen. Met 3 cafe rusten, 9 wagenrusten en 3 overtochten per veerpont was het een hele onderneming. Er werd geen pont gemist, omdat opnieuw het geplande schema gevolgd kon worden en het wandeltempo dus weer op de minuut nauwkeurig op 6,7 km/uur lag.

De medische verzorging had niet veel werk aan de wandelaars. De wandelaars waren duidelijk goed getraind en voorbereid.

Finish

Om 20:30 uur kwamen de wandelaars vrolijk aanstappen bij sporthal de Enk in Rotterdam Zuid. De groep stelde zich daar met alle verzorgers op voor een groepsfoto. Allemaal droeg men een shirt dat was beschikbaar gesteld door sponsor Europe Pallet. Op het shirt een felicitatie voor de Wandelkanjers respectievelijk Verzorgingskanjers. Bij de afsluiten de huldiging feliciteerde Ron Hendriks (voorzitter van de stichting 100 jaar KNBLO-NL) de wandelaars in een korte toespraak.

De deelnemers ontvingen een medaille van 100 jaar KNBLO-NL met aan het lint een speciale gesp voor deze wandeling, passend in de serie van alle jubileumwandeltochten ter gel egenheid van 100 jaar KNBLO-NL. Van de RWV ontvingen de deelnemers en verzorgers een plaquette voor aan de muur. We kunnen alleen maar hopen dat men over 10 jaar, als RWV 90 jaar bestaat weer een leuke opzet weet te maken voor opnieuw zo n geslaagde jubileumwandeling.